In 2025 worden de werkbaarheidscheques hervormd. Een studie van onderzoeksbureau Ipsos gaf het systeem van de cheques een slechte evaluatie. Dat vormt voor Demir het startschot om in te zetten op een strategie om een grotere groep van ondernemingen en werknemers te bereiken. En om hen te motiveren om gerichter aan de slag te gaan met projecten rond werkbaar werk. Het doel is om methodes te vinden die daadwerkelijk bijdragen aan een werkbare werkomgeving voor alle werknemers. De vorige Vlaamse Regering trok daar al drie miljoen euro voor uit. Demir zal die som nu structureel verankeren, maar wel op een manier waar werknemers baat bij hebben.
Preventie burn-outs
Burn-outs voorkomen blijft een belangrijk speerpunt van de Vlaamse Regering. De minister benadrukt dat er met de sociale partners wordt gezocht naar de juiste methodes om zowel burn-outs te voorkomen als de arbeidsproductiviteit te verhogen. De nieuwe aanpak gaat gepaard met extra investeringen. Zo wordt er de komende twee jaar meer geïnvesteerd in werkbaar werk dan voorheen, toen er enkel werkbaarheidscheques bestonden. Dankzij 11 miljoen euro vanuit het Europees Sociaal Fonds kunnen dienstverleners veranderingstrajecten op poten zetten speciaal op maat van KMO’s. Dit project zal voortdurend gemonitord en bijgestuurd worden om doelmatigheid en efficiëntie te bewaken.
Samenwerking sociale partners
Ook de vernieuwde samenwerking 2025-2026 met de sectorale sociale partners zal bijdragen tot werkbaar werk. Zo wordt er 12 miljoen euro geïnvesteerd in de verlenging van de gemaakte afspraken waarbij werkbaar werk een van de pijlers is. Concreet gaat het over stress op het werk verlagen, de privé-werkbalans herstellen, de motivatie op het werk verhogen en de fysieke belasting verminderen. Wat nieuw is, is dat de betrokken 39 sectoren zich tot een grotere resultaatsverbintenis moeten engageren.
Werkbaar werk blijft prioritair
Ondanks het feit dat er in het beleidsdomein Werk bijna 110 miljoen euro bespaard moet worden in 2025, zal Demir dus toch extra middelen uittrekken voor werkbaar werk. Ze wil met de beperkte middelen een maximale slagkracht garanderen. “We gaan niet besparen op werkbaar werk, maar gaan bekijken hoe we het budget beter kunnen inzetten. Werkbaar werk moet een prioriteit zijn en blijven van alle bedrijven. Het is ook in hun eigen belang om zo hun productiviteit op te drijven. Ik wil samen met hen bekijken hoe dit beter kan”, aldus Demir. “Door afscheid te nemen van instrumenten die hun doel voorbijschieten, en te kiezen voor een beleid dat wel werkt, zetten we een belangrijke stap richting een gezonde arbeidsmarkt.”