
Heel wat gemeenten kampen met een huisartsentekort. Dat tekort wordt de volgende jaren groter want veel huisartsen gaan bijna met pensioen. Tegelijkertijd stromen er weinig nieuwe huisartsen in. Daarom verscherpt Vlaams minister voor Onderwijs Zuhal Demir de subquota voor verschillende specialisaties. Op die manier komt er meer ruimte vrij voor gewone artsen om af te studeren.
Wat zijn subquota voor specialisaties?
Wie in Vlaanderen geneeskunde studeert is na zes jaar (bachelor én master) ‘basisarts’. Vervolgens moet de student een specialisatie kiezen, gaande van ‘huisarts’ tot ‘radiologie’. Op dit moment bestaan er al quota, zowel voor de brede opleiding geneeskunde, tandheelkunde, als voor de specialisaties. Die laatste worden nu aangescherpt, wat betekent dat er minder studenten kunnen kiezen voor zo’n richting. Daar is een goede reden voor, want specialisten hebben de ziekenhuizen vaak al genoeg in huis.
“Huisartsen zijn cruciaal voor het welbevinden van onze mensen”, zegt Demir. “Voor veel burgers zijn huisartsen het eerste aanspreekpunt als iemand met gezondheidsproblemen kampt. Maar terwijl vroeger de huisarts in elke gemeente toegankelijk was, zitten we nu met een tekort dat alleen maar groter wordt. Dit is dus een beslissing die belangrijk is voor het welzijn van alle Vlamingen.”
Timing: vanaf academiejaar 2028-2029
Artsenquota worden altijd minstens drie jaar op voorhand bepaald. De maatregel zal dus ingaan tijdens bij de start van het academiejaar 2028-2029. Eerder hield Demir ook al hogere artsenquota voor volgend academiejaar in stand, waardoor er meer studenten aan een geneeskunde- of tandheelkunde-opleiding kunnen beginnen.