
De straffeloosheid was nog nooit zo hoog en de overbevolking in de gevangenissen is rampzalig. Tegen de zomer zitten er 6.400 veroordeelden thuis wegens plaatsgebrek. “6.400 criminelen die tot drie jaar naar de cel moeten, zitten thuis en kunnen hun criminele carrière ongestoord verderzetten. Dat is het probleem waar ik iets aan wil doen”, aldus minister Demir.
Drie voorwaarden
Minister Demir is daarom bereid om de volgende twee en een half jaar in totaal 4.000 extra enkelbanden aan te sluiten. Alleen als drie voorwaarden worden nageleefd:
Sluitend financieel plan
Na de jongste staatshervorming is Vlaanderen verantwoordelijk voor de uitvoering van de straffen onder enkelband. Het federale niveau is verantwoordelijk voor de prefinanciering. Ook dat laatste laat de jongste jaren te wensen over. Een enkelband is goedkoper dan gevangenisstraf, dus op federaal niveau is het een besparing. Er kan een sluitend financieel plan worden opgesteld op basis van de oplopende aantallen veroordeelden die thuis zitten.
Federale noodwet
Vlaanderen zal niet zomaar eender wie een enkelband aan doen. Een enkelband is niet mogelijk voor wie flagrant de voorwaarden schendt, bijvoorbeeld door de enkelband door te knippen. En in geval van geweld binnen gezin mag de dader niet opnieuw toegelaten worden bij de slachtoffers. De punten worden opgenomen in een noodwet voor Vlaanderen die federaal wordt gestemd.
Tijdelijke oplossing
Het is een tijdelijke oplossing tot en met 2027. Het is een Belgische ziekte dat tijdelijke maatregelen de neiging hebben om permanent te worden. Door de noodmaatregelen tijdelijk toe te staan, kan federaal haar gevangeniscapaciteit intussen uitbreiden.
Straffeloosheid tegengaan
“Voor mij is er één ding essentieel in een rechtsstaat, namelijk dat er geen straffeloosheid is. Maar vandaag zitten we in een dramatische situatie”, aldus Demir. “Door mensen onder enkelband te plaatsen, houden we met onze Vlaamse Justitie tenminste nog enige controle. Want vandaag is er niks. Zo zal Vlaanderen de veiligheid van haar burgers mee garanderen, maar dan wel onder strikte voorwaarden en met de nodige financiering.”