Vlaanderen pompt jaarlijks maar liefst 1,6 miljard euro in 913 dienstenchequebedrijven. Volgens de sector zelf zijn die subsidies broodnodig omdat ze anders het hoofd niet boven water houden. Om diezelfde reden rekenen ze ook almaar vaker administratieve kosten aan. Daarom vroeg minister Demir een onafhankelijk onderzoek dat alle geldstromen in kaart moest brengen.  

Dienstenchequebedrijven blijken financieel gezond

De 37 bedrijven bij wie de omzet bijna volledig uit dienstencheques gehaald wordt, noteerden in 2023 samen een nettowinst van 33 miljoen euro. In 2022 was dat nog 5,4 miljoen. Dat komt neer op een stijging van ongeveer 600 procent. Ook hun uitkeringen aan de aandeelhouders stegen spectaculair: van 8 miljoen euro in 2022 naar 25,7 miljoen in 2023. In 2023 bedroeg hun winstmarge 3,61 procent, tegenover 0,82 procent in 2022. 

“Deze cijfers tonen aan dat de belastingbetaler geen extra subsidies hoeft te geven aan de dienstenchequesector. Want subsidies dienen niet om winsten op te drijven”, reageert Demir. “We zullen er in de toekomst mee rekening houden dat we hen geen extra’s geven. Bovendien moeten de betrokken dienstenchequebedrijven dringend hun poetshulp de beloofde loonsverhoging van één euro per uur doorstorten.” 

Wildgroei aan tariefformules

Vlamingen die dienstencheques kopen, betalen naast de arbeidsuren steeds vaker administratieve kosten. Die worden gebruikt voor bijvoorbeeld extra opleidingen voor het personeel, schoonmaakproducten of verplaatsingskosten. Het ene bedrijf rekent daarvoor een extra kost door per gebruikte dienstencheque, het andere bedrijf kiest voor een vast bedrag per week, maand of jaar. 

“De wildgroei aan tariefformules maakt het voor Vlamingen moeilijk om te vergelijken. Dat zullen we transparant en duidelijk maken. Want door prijzen te vergelijken kan de Vlaming slimme keuzes maken en zijn factuur drukken. Ondernemingen zullen al hun extra kosten moeten registeren op een online platform, dat toelaat om prijzen in één oogopslag te vergelijken”, aldus Demir. 

Online prijsvergelijker zorgt voor meer transparantie 

Concreet komt de online prijsvergelijker er tegen de zomer. Gebruikers van dienstencheques kunnen dan surfen naar een website waar ze in ‘real time’ prijsaanpassingen kunnen zien. Aan de hand van hun eigen postcode krijgen ze daar een duidelijk overzicht van de ondernemingen en hun tarieven. Minister Demir wil zo de concurrentie tussen de dienstenchequebedrijven meer laten spelen zonder dat daarbij aan het inkomen van de poetshulp wordt geraakt. Ze komt daarbij ook tegemoet aan een aanbeveling uit de audit: die stelt uitdrukkelijk dat de prijs voor de eindgebruikers beter gemonitord moet worden.