De Vlaamse industrie zit in zwaar onweer, net als elders in Europa. De Vlaamse economie wordt de laatste maanden geconfronteerd met heel wat sluitingen en herstructureringen. Tegelijkertijd worstelt de Vlaamse arbeidsmarkt met het invullen van heel wat vacatures en zoeken bedrijven naar de juiste profielen. “Ik heb de bezorgdheden van de vier grootste sectorfederaties deze morgen gehoord, en zet direct gerichte stappen om de getroffen werknemers terug aan de juiste job te helpen”, zegt minister Demir.
Vier arbeidsmarktmaatregelen
Concreet neemt Demir vier arbeidsmarktmaatregelen om de impact van faillissementen en herstructureringen op de gewone werkmens het hoofd te bieden.
Interventieteams
Het sociale interventieteam bij de VDAB breidt uit met extra personeelsleden door interne verschuivingen. “De sociale interventieteams spelen een sleutelrol. Zij gaan de bedrijventerreinen op om werknemers op te vangen wanneer ze in een collectieve ontslagprocedure zitten”, legt Demir uit.
Outplacement
Tegen een achtergrond van 100 miljoen euro aan besparingen op haar departement Werk, trekt minister Demir toch nog 2,5 miljoen euro extra uit specifiek voor ‘outplacement”. Dat is een begeleidingsaanbod dat elke getroffen werknemer krijgt om opnieuw aan een job te geraken. “Mensen terug activeren gaat niet vanzelf”, weet Demir: “Begeleiding door sociale bemiddelaars is cruciaal. En we zien dat het werkt.”
Herscholing
Demir beseft dat de industrie bepaalde profielen zoekt en die moeilijk vindt. “Als Vlaams minister van Onderwijs en Werk wil ik er alles aan doen om kwaliteitsvolle mensen op de arbeidsmarkt zetten. Dat wil zeggen: opleidingen die afgestemd zijn op de arbeidsmarkt.” Daarom haalt minister Demir ook 1 miljoen euro op via het Europees Sociaal Fonds. Die middelen worden prioritair ingezet voor oudere werknemers. “Op die manier wil ik de Vlaamse industrie maximaal helpen in hun zoektocht naar talent”, aldus Demir.
Het Europees Globaliseringsfonds
Tot slot gaat minister Demir bij de Europese Commissie aandringen om versneld een beroep te doen op verhoogde steun uit het Europees Globaliseringsfonds. Die geldpot dient voor ontslagrondes van meer dan 200 werknemers. Momenteel krijgt Vlaanderen echter een lager steunpercentage uit die pot dan Wallonië of Brussel. “Ik ga de werking van dit fonds aankaarten en erop aandringen om de centen daaruit sneller te mogen ontvangen”, aldus Demir.
Industrieforum
De arbeidsmarktmaatregelen van minister Demir komen er kort nadat het Industrieforum bij de Vlaamse Regering over de vloer kwam. Tijdens dat overleg werd er ook gesproken over een strenger arbeidsmigratiebeleid en meer mogelijkheden om duaal leren toe te passen.