De regelgeving rond jacht en natuursoorten is al van oudsher verankerd in diverse, verouderde wetten en decreten. Zo is er de wet van 1 juli 1954 op de riviervisserij, het decreet van 24 januari 1984 over maatregelen inzake het grondwaterbeheer of het jachtdecreet van 24 juli 1991. Veelal bevatten die achterhaalde regels. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir besloot om schoon schip te maken en begon, waar mogelijk, alle regels te actualiseren of, zo nodig, af te schaffen. Dit zorgt voor een duidelijkere wetgeving die beter te handhaven valt. Hiaten worden zo ook weggewerkt. Demir kreeg al in het najaar van 2023 groen licht voor de hervormingen.
Geen uitzondering voor Koningshuis en diplomaten
De minister schrapt de privileges voor enkele categorieën. Zo waren leden van het Koningshuis en sommige diplomaten vrijgesteld van het jachtexamen. “De privileges voor het Koningshuis en diplomaten gaan op de schop. Net zoals elke burger zal dus ook de Koning moeten deelnemen aan het jachtexamen om jachtverlof te krijgen”, verklaart Demir.
Ze schrapt ook de gelijkwaardigheid van het getuigschrift van het Franse jachtexamen, zoals dat ook al in Wallonië en Nederland gebeurde. Kandidaat-jagers die momenteel in Vlaanderen niet slagen voor het jachtexamen, trekken vervolgens naar Frankrijk. De vereisten voor het behalen van het Frans jachtexamen zijn immers bijzonder laag en vergen geen enkele kennis van de Vlaamse regelgeving. “Dat ‘hoppen’ naar het makkelijkste jachtexamen wordt nu onmogelijk gemaakt”, aldus Demir.
Andere hervormingen
Voor de jacht op het everzwijn anticipeert Demir op de wetswijziging die ze aan de federale regering vroeg. Dat zou het mogelijk maken om nachtkijkers en geluidsdempers te gebruiken bij de bestrijding van everzwijnen. “Als de gevraagde aanpassing van de federale wapenwet er komt, is de Vlaamse wetgeving er dus al op voorzien”, zegt de minister.
Andere hervormingen behelzen bijvoorbeeld het publiek beter informeren over natuurbeheerplannen. Ook de voorwaarden voor erkenning en subsidiëring van erkende opvangcentra voor wilde dieren (VOC’s) worden op vlak van bioveiligheid en dierenwelzijn verstrengd.