Het Brusselse hof van beroep heeft eind vorig jaar de Belgische staat, het Vlaams Gewest, en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest veroordeeld omdat ze “te weinig inspanningen hebben gedaan en doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen”. Het arrest legt een verplichte reductie van 55 procent tegen 2030 tegenover 1990 op aan de overheden, waarbij het aandeel per overheid in onderling overleg te bepalen is. Dat gaat verder dan de Europese Klimaatwet. Bovendien wordt Wallonië geen doelstelling opgelegd. Met het vonnis treedt de rechter in de plaats van de politiek, wat een schending lijkt van de Belgische Grondwet en de scheiding der machten.
Bijzonder zware tol voor Vlaanderen
Een analyse van het Vlaams Energie en Klimaatagentschap (VEKA) leert intussen dat de 55 procent voor Vlaanderen een bijzonder zware tol zal eisen waardoor strengere regels opgelegd zouden moeten worden aan particulieren en ondernemers. Bovendien zouden in de industrie activiteiten sterk afgebouwd moeten worden. “Met andere woorden: het is onmogelijk om het arrest na te leven zonder ingrijpende maatregelen en een drastische afbouw van de landbouw en de energie-intensieve industrie. Daardoor zou het risico sterk toenemen dat ondernemers naar de ons omringende landen zullen gaan, waar een (soepeler) Europees kader van toepassing is”, aldus Demir. De Vlaamse minister wil dat voorkomen.
Degrowth-agenda van Groen
Gisteren maakte essenscia, de federatie van chemische industrie, nog bekend dat de investeringsbereidheid in de chemie onder meer door het klimaatbeleid nooit zo laag was. “En toch wil premier De Croo de degrowth-agenda van Groen en Ecolo blijven uitvoeren met de halsstarrige weigering om mee in beroep te gaan tegen het Klimaatarrest dat ons jobs en welvaart zal kosten. Onbegrijpelijk”, klinkt het bij Demir.
Met hand en tand
Tot slot dreigt het arrest ook gevolgen te hebben voor de vergunningverlening, waarschuwt Demir. “Door het arrest dreigt voor elke omgevingsvergunning een mogelijke nietigheid indien zij niet bijdraagt tot de door het Hof van Beroep opgelegde doelstellingen. Daarenboven kan je je ook de vraag stellen of er door dat arrest nog energie-intensieve landbouw of industrie kan bestaan. Ik zal me met hand en tand verzetten tegen een totale deindustrialisering van Vlaanderen omwille van rechtspraak die volledig los staat van ieder Europees kader.”