
Justitie menselijker maken
Bij haar aantreden stelde minister Demir zich tot doel om Justitie menselijker te maken voor slachtoffers van geweld en onrecht. Slachtoffers worden in gerechtelijke procedures te vaak als bijzaak beschouwd. De uitbreiding van de dienst Slachtofferonthaal en de stijging van het aantal behandelde dossiers, zorgden voor een omslag. Vorig jaar behandelde Slachtofferonthaal 12.082 dossiers, een verdubbeling vergeleken met 2019. Zo’n 83 procent van de huidige dossiers gaan over ‘geweld tegen personen’ (44,60 procent) en ‘zedenmisdrijven (38,40 procent).
Snellere en betere ondersteuning
Slachtofferonthaal speelt een cruciale rol in de begeleiding van slachtoffers in juridische procedures. Zo ontvangen slachtoffers van (seksueel) geweld en van ernstige feiten gepleegd door minderjarigen automatisch een uitnodiging en een aanbod tot bijstand. Minister Demir: “De hoge cijfers zijn niet het gevolg van meer misdrijven, maar wel van een beleid waarbij slachtoffers sneller en actiever geholpen worden. Slachtoffers krijgen vandaag sneller en beter ondersteuning. Meer slachtoffers krijgen de hulp die ze verdienen. We laten hen niet langer aan hun lot over.”
Grote stappen vooruit
In de provincie Limburg gaat het zelfs over meer dan een verdubbeling van de dossiers. Voor de Justitiehuizen Tongeren en Hasselt samen, steeg het aantal nieuwe dossiers van 843 (in 2019) naar 1.800 (in 2024) per jaar. Dat is een stijging van 113 procent! “De cijfers tonen aan dat in Limburg het maatschappelijke bewustzijn groeide, dat meer mensen beslissen om hulp te zoeken én dat ze die ook vinden”, zegt minister Demir. “We laten in Vlaanderen slachtoffers niet los. Het kan nóg beter en het werk is lang niet af. Maar we zetten stappen vooruit. Ik roep het federale niveau op om er mee de schouders onder te zetten”, besluit minister Demir.