Dienstencheques blijven een belangrijk instrument om zwartwerk tegen te gaan door te zorgen voor jobs op de gewone arbeidsmarkt voor kortgeschoolden. Bovendien zijn ze een handig middel om de combinatie werk-privé leefbaar te houden voor werkende mensen. In Vlaanderen zijn er een duizendtal dienstencheque-ondernemingen actief, goed voor 127.000 tewerkgestelde werknemers en meer dan 750.000 dienstenchequegebruikers.

Populair systeem

De populariteit van het gunstige systeem neemt almaar toe. De overheid investeert hier zelf heel veel in, maar de bijdrage van de gebruiker werd de voorbije tien jaar niet geïndexeerd. “Het is tijd dat ook poetshulpen een beter loon krijgen”, vindt minister Demir. “Bovendien gaat het dikwijls om alleenstaande vrouwen die elke euro kunnen gebruiken. We mogen niet vergeten dat heel wat gezinnen hun dagdagelijkse job kunnen uitoefenen dankzij hun wekelijkse poetshulp.”

Daarom wordt de prijs van dienstencheques vanaf 1 januari 2025 opgetrokken van 9 naar 10 euro. Daarnaast zorgt de minister ervoor dat het systeem betaalbaar blijft voor de gebruikers door 19,07 euro per cheque bij te passen. Wie dienstencheques uit 2024 aankocht en die in 2025 wil omruilen, zal ook 1 euro per dienstencheque bijbetalen. 

Sociaal akkoord

Om ervoor te zorgen dat deze middelen naar de poetshulpen gaan, is er een sociaal akkoord nodig tussen de werkgevers en werknemers. Alleen is dat een federale aangelegenheid dat enkele maanden kan aanslepen. De minister wil hier echter niet op wachten en voert de maatregel al op 1 januari 2025 in. “Ik heb persoonlijk ingeschreven dat die één euro desnoods retroactief naar de poetshulp gaat zodat zij niet afhankelijk zijn van hoelang het duurt om een sociaal akkoord te sluiten”, deelt Demir mee. “Ik roep daarom de werkgeversorganisaties op om zo snel mogelijk een akkoord te sluiten met de poetshulpen zodat zij het eerlijk loon krijgen dat ze verdienen.” Minister Demir stelt zich ook ter beschikking om een bemiddelende rol op te nemen tijdens de onderhandelingen door de sociale partners. 

Tot slot behoudt minister Demir het engagement dat de Vlaamse overheid per dienstencheque 19,07 euro blijft investeren zodat de cheques betaalbaar blijven voor de gebruiker.