
Het zal u niet verbazen: iemand die voor de klas wil staan, moet een bekwaamheidsbewijs kunnen voorleggen. De Vlaamse overheid maakt het onderscheid tussen drie soorten bekwaamheidsbewijs: ‘vereist’, ‘voldoende’ en ‘ander’. Een vereist bekwaamheidsbewijs is het meest voor de hand liggend. Bijvoorbeeld: iemand met de educatieve bachelor lager onderwijs die onderwijzer is op een lagere school.
Een ‘ander’ bekwaamheidsbewijs is wanneer het diploma van iemand te hoog of te laag is, of als men nog geen bewijs van pedagogische bekwaamheid heeft gehaald. Het gaat dan om een tijdelijke uitzonderingsmaatregel omdat er voor dat vak op dat moment geen leerkracht voorhanden is.
Lerarenberoep professionaliseren
Minister Demir wil het lerarenberoep verder professionaliseren. Het gaat dan concreet over betere aanvangsbegeleiding voor starters en over de opwaardering van de lerarenopleiding. “Want met het juiste bekwaamheidsbewijs op zak ben je een echte professional die voor de klas staat. Zo zetten we in de lerarenopleiding goed klasmanagement en effectieve lesdidactiek centraal”, aldus Demir.
Dat het nodig is om meer mensen met het juiste bekwaamheidsbewijs voor de klas te hebben, blijkt uit cijfers. Vorig schooljaar (2023-2024) had in het lager onderwijs 74,20 procent van de leraren een vereist bewijs op zak, 19,51 procent een voldoende bewijs en 6,29 procent een ander bekwaamheidsbewijs. Eenzelfde beeld in het kleuteronderwijs, met respectievelijk 78,82 procent, 7,66 procent en 13,52 procent.
Uitdaging in grootsteden
In Limburg en West-Vlaanderen staan er relatief meer mensen met een vereist bekwaamheidsbewijs voor de klas, terwijl dat in de grootsteden relatief lager ligt. In het Brusselse lager onderwijs had vorig schooljaar slechts de helft van het personeel een vereist bekwaamheidsbewijs. In grootsteden kampen scholen met talrijke uitdagingen, zoals anderstalige leerlingen, kinderen met gedragsproblemen en issues rond radicalisering bij jongeren.
De beslissing van minister Demir om gedetacheerde leraren terug naar de klas te brengen, kan het aantal leraren met een geschikt bekwaamheidsbewijs helpen opkrikken. "Want gedetacheerde leraren zijn stuk voor stuk mensen met de juiste expertise, die momenteel niet voor de klas staan. Daarom is het goed dat zij terugkeren”, zo besluit minister Demir.