Sinds 2020 begeleiden de Vlaamse justitiehuizen gezinnen waarin het parket een tijdelijk huisverbod heeft opgelegd. “Een tijdelijk huisverbod opleggen is een goede maatregel, op voorwaarde dat er controle en begeleiding is van de dader én begeleiding voor de andere gezinsleden. Anders heb je het geweld in het beste geval even uitgesteld. Die controle en begeleiding hebben we dan ook voorzien, waarna de parketten dit instrument steeds meer zijn beginnen te gebruiken”, zegt Demir.

Geloofwaardige aanpak

De cijfers bevestigen die evolutie. In 2020 kregen maandelijks gemiddeld 18 gewelddadige partners een huisverbod. In 2024 zullen dat er zo’n 64 zijn. Dat is geen gevolg van een stijging van partnergeweld, maar van een nieuwe en geloofwaardige aanpak ervan, aldus Demir. “Hoe groot het probleem werkelijk is in Vlaanderen, weet niemand. Onderzoek toont aan dat 1 op 3 gezinnen al geconfronteerd is met verschillende vormen van familiaal geweld.” 

Veilige Huizen

Minister Demir voert de strijd tegen geweld in het gezin op verschillende fronten. Zo werd vorig jaar het aantal Veilige Huizen in Vlaanderen opgetrokken van vier naar negen. “De Veilige Huizen zijn gespecialiseerd in een integrale en duurzame aanpak van familiaal geweld, met bijzondere aandacht voor de kinderen. Het gaat meestal om geweldssituaties waarbij er nood is aan infodeling, samenwerking tussen professionals en een intensief traject met het gezin.” 

Geweld melden werkt! 

Het geweld melden is de eerste stap naar oplossingen, maar vaak ook de moeilijkste stap. “Uit onderzoek weten we dat slachtoffers pas na 35 incidenten actief hulp gaan zoeken. Dat cijfer willen we graag verlagen door mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de werking van een Veilig Huis. Concreet lanceren we een open uitnodiging voor de lotgenotengroepen die we organiseren. In deze groepen vinden slachtoffers steun bij elkaar”, zegt Demir. 

Lotgenotengroepen

Ook slachtoffers die nog geen melding maakten, kunnen er zonder enige verplichting terecht. Ze komen er in contact met mensen die met exact dezelfde vragen en schaamte hebben geworsteld. “Ik roep alle mensen die zich hier in herkennen op om contact op te nemen met een Veilig Huis in de buurt. Deze lotgenotengroepen kunnen je echt helpen en je ondersteunen om de eerste stappen te nemen om uit de vicieuze cirkel van geweld te geraken.” 

Wie nood heeft aan een goed gesprek met lotgenoten, kan vrijblijvend alle informatie krijgen via lotgenoten.veilighuis@vlaanderen.be.

Onderwerpen