![](/sites/n-va-parl/files/styles/content_image_fixed_xs/public/2024-02/zuhaldemir_emyelleboog_19.jpg?h=ea95bb15&itok=m2h_HGXq)
De studiekiezer bestaat al langer, maar was tot nu toe gefocust op ASO-leerlingen. Nu zullen ook leerlingen uit beroepsopleidingen ervan kunnen gebruikmaken. “Leerlingen in beroepsopleidingen, dat zijn onze toekomstige elektriciens, houtbewerkers en garagisten. Zonder hun talenten draait de wereld niet. Dat we de studiekiezer ook voor hen inschakelen is een evidentie”, zegt minister Demir.
Betere ondersteuning
Met de groeiende populariteit van graduaatsopleidingen in het hoger onderwijs komt de uitbreiding van ‘Columbus' naar arbeidsmarktgerichte richtingen in het middelbaar als geroepen. Het onderwijsveld was al langer voorstander van de verdere uitbreiding van de studiekiezer. “Dit is een van de belangrijkste hulpmiddelen om de studiekeuze bij de overgang van secundair naar hoger onderwijs te verbeteren”, zegt Zuhal Demir. “Studenten komen nu te vaak terecht in opleidingen die niet goed aansluiten bij hun competenties en interesses. Ze hebben nood aan betere ondersteuning en bijstand.”
Ken jezelf
Columbus is gericht op jezelf leren kennen. De studiekiezer geeft leerlingen inzicht in hun eigen keuzeproces door hun interesses, vaardigheden en capaciteiten in kaart te brengen. “De ene uitkomst is niet beter dan de andere. Elk resultaat is specifiek toegespitst op de individuele leerling”, zegt Demir.
Juiste talent op juiste plaats
De raad van Vlaamse universiteiten en hogescholen zal de studiekiezer verder ontwikkelen. Verfijnen dus, om meer leerlingen te bereiken die zich willen richten op de arbeidsmarkt. “Op die manier willen we zeker zijn dat het juiste talent op de juiste plaats terechtkomt”, aldus minister Demir. “Leerlingen uit beroepsopleidingen willen vaak zo snel mogelijk het werkveld induiken na hun studies. Het is daarom belangrijk dat ze meteen de juiste keuze maken in het hoger onderwijs. Net dat is de sterkte van deze studiekiezer.”
Slimmer kiezen
Steeds meer laatstejaarsleerlingen maken gebruik maken van de studiekiezer. Intussen werd er een unieke databank aangelegd die het team achter de studiekiezer toelaat om betrouwbare feedback te geven aan studenten, wanneer zij een professionele of academische bacheloropleiding willen volgen. “Want die feedback maakt leerlingen slimmer waardoor ze voor zichzelf betere toekomstkeuzes gaan maken”, besluit Demir.