Geen rapporten meer voor inspecteurs

“Heel wat adviezen en rapporten gaan op de schop. Want net als leraren hebben de inspecteurs te maken met heel wat administratieve rompslomp.” Verschillende van die administratieve taken, zoals het formuleren van adviezen over nieuwe studierichtingen of leerplannen, zullen vanaf nu worden uitgevoerd door ambtenaren op het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI).

Op die manier heeft de onderwijsinspectie de handen vrij om haar kernopdracht te vervullen. “De Onderwijsinspectie is de bewaker van de kwaliteit van ons onderwijs”, zegt Demir. “Met de grote onderwijshervormingen die in het verschiet liggen, zoals het invoeren van nieuwe minimumdoelen, moet ze die rol in de toekomst maximaal kunnen invullen.” 

Onaangekondigde bezoeken

“We gaan onze inspecteurs inzetten waarvoor ze het meest geschikt zijn. En dat is nagaan of er goed en kwaliteitsvol les wordt gegeven op de klasvloer. Maar daarvoor is het noodzakelijk dat ze echt in de scholen langsgaan en hen ter plekke doorlichten”, aldus Demir. Vanaf nu kunnen die inspecties bovendien ook onaangekondigd plaatsvinden, om een realistischer beeld te krijgen van wat er écht gebeurt op de klasvloer.

In de toekomst zullen scholen meer ruimte krijgen om hun eigen weg te kiezen om de vastgelegde minimumdoelen te bereiken. “De overheid bepaalt het wat, de scholen bepalen het hoe”, aldus Demir. “Maar dat vertrouwen gaat dus samen met meer toezicht op de onderwijskwaliteit.” Zo zal voor alle scholen het voeren van een kwaliteitsbeleid een echte erkenningsvoorwaarde vormen. Ook het antipestbeleid van de school wordt expliciet meegenomen tijdens de doorlichting.