
De politiek moet het opkuisen
De Vlaamse Regering besliste eerder dat de één euro prijsverhoging van de dienstencheques rechtstreeks naar de poetshulpen moet vloeien. Maar de vakbonden en werkgevers raken het niet eens over de concrete uitwerking. “Het getalm van de sociale partners tast maandelijks de koopkracht aan van de poetshulpen”, stelt Demir. “Als zij er onderling niet uit raken, moet de politiek haar verantwoordelijkheid nemen.”
Het geld van de loonsverhoging blijft voorlopig geparkeerd op een aparte rekening. Zodra een akkoord bereikt wordt, kunnen de bedragen stap voor stap uitbetaald worden.
Enkel nog (kraak)heldere administratieve kosten
Dat er ruimte is voor een loonsverhoging, blijkt uit een audit die Demir bestelde bij de Inspectie van Financiën. De 37 grootste dienstenchequebedrijven boekten in 2023 samen 33 miljoen euro winst. Als reactie op die studie lanceerde Demir een online prijsvergelijker, om de wildgroei aan bijkomende administratiekosten die de bedrijven aanrekenen, in kaart te brengen. De minister draait de duimschroeven nu verder aan: “Dienstenchequebedrijven moeten kunnen uitleggen waar het geld naartoe gaat.”