
“We focussen middelen op waar ze thuishoren: mensen die écht investeren in hun loopbaan”
Het Vlaams Opleidingsverlof geeft werknemers in de privésector recht op afwezigheid voor een opleiding, met loonbehoud dankzij een vergoeding door de overheid.
“De maatregel dient om werknemers in de privésector levenslang te laten leren. Om extra vaardigheden op te doen, om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken én om in hun eigen bedrijf door te kunnen groeien”, benadrukt Demir. “Tenminste, als de middelen efficiënt worden besteed. En daar knelt het schoentje.”
De voorbije jaren stelde de Vlaamse Sociale Inspectie herhaaldelijk vast dat het VOV haar doel voorbijschiet. In de praktijk komt de maatregel niet altijd de werknemer, maar eerder de werkgever ten goede.
Drie ingrepen leveren vijf miljoen euro op
Vandaag kan iedereen die voor 50 procent tewerkgesteld is, genieten van de maatregel. Dat wordt opgetrokken naar 80 procent en/of minstens 28 uur arbeidsduur per week. “Het kan niet de bedoeling zijn dat deeltijdse werknemers hun werkuren inzetten om op kosten van de belastingbetaler een opleiding te volgen.”
Ook het bedrag dat werkgevers terugbetaald krijgen voor de afwezigheid van hun werknemer wordt verlaagd. Deze feitelijke subsidie wordt met 30 procent verminderd, van 21,30 euro naar 14,91 euro.
Deze twee maatregelen zijn goed voor een besparing van 4 miljoen euro. Daarnaast wordt bijna één miljoen euro opgehaald door de misbruiken aan te pakken: bedrijfsinterne opleidingen die als externe bijscholingen worden voorgesteld, gewone arbeidsprestaties die het label ‘werkplekleren’, ‘onthaaltraject’ of ‘opfrissingscursus’ krijgen, enz. Werkgevers en uitzendkantoren blijken zeer creatief om te springen met het VOV.
Van bijscholing naar echte doorstroming
De ingrepen zijn een voorlopige stap. In 2026 volgt een diepgaande hervorming, waarbij het Vlaams Opleidingsverlof gericht wordt ingezet om mensen om te scholen naar knelpuntberoepen. “We gebruiken de middelen waarvoor ze echt bedoeld zijn: om werkende Vlamingen te laten groeien”, besluit Demir.