Na het extreme geweld door een groepje jongeren in Geraardsbergen, kwamen nu ook de gruwelijke feiten aan het licht van een groepsverkrachting op een minderjarig meisje. De daders waren allemaal minderjarig. “Toen ik twee jaar geleden het jeugddelinquentierecht verstrengde en het daarbij mogelijk maakte om jongeren vanaf 12 jaar langdurig op te sluiten voor onder andere feiten van verkrachting en groepsverkrachting, werd er moord en brand geschreeuwd door de linkse politieke flank, door het linkse middenveld, de advocatuur en het kinderrechtencommissariaat. Maar kijk nu waar we staan en wie, helaas, gelijk krijgt. Dit soort maatregelen zijn nodig en het is dankzij die verstrengingen dat alle daders, ook de jongste, zijn kunnen opgesloten worden!”
Meer repressie
De voorbije jaren heeft Demir het jeugddelinquentierecht een aantal keer verstrengd. Zo werd het mogelijk gemaakt om minderjarigen die ernstige misdrijven hebben begaan langdurig op te sluiten. Daders tussen 12 en 14 jaar kunnen nu tot twee jaar worden opgesloten in een gesloten instelling. Tussen 14 en 16 jaar stijgt dat tot vijf jaar en boven de 16 tot zeven jaar. Bovendien verjaren feiten als minderjarigen niet langer boven de 23 jaar. Daarnaast werd er extra capaciteit in de instellingen voorzien. Jaarlijks worden ook meer jongeren effectief opgesloten. Van 700 opsluitingen in 2019 tot ongeveer 1100 opsluitingen vandaag. Dat zijn voor Vlaanderen eigenlijk evenveel opsluitingen als voor heel Nederland samen.
Als volwassenen berechten én ouderlijke verantwoordelijkheid
Ten slotte werd ook de mogelijkheid tot uithandengeving vanaf 16 jaar laagdrempeliger gemaakt bij een reeks verstrengingen in 2022. Zo kunnen ook jeugddelinquenten vanaf 16 jaar die feiten van verkrachting of recidive bij bendevorming hebben gepleegd, ook uit handen gegeven worden en als volwassenen berecht. Demir roept de jeugdrechters op om dit ook effectief toe te passen.
Waar zijn de ouders?
Ook kwam Demir met een decreet voor de verschijningsplicht van ouders, die moet zorgen voor meer ouderlijke verantwoordelijkheid. “De cruciale vraag blijft: waar zijn die ouders? Ook zij hebben hier hun verantwoordelijkheid in te nemen en moeten minstens mee instaan voor het strafrechtelijk traject dat hun kind zal lopen. Het is aan de ouders om hun kinderen terug bij de les te houden”. Het voorstel van decreet werd vorige week voor een tweede keer goedgekeurd op de ministerraad en ligt nu bij de Raad van State voor advies.