De justitiehuizen en OCAD werken reeds sinds de terroristische aanslagen van 2016 nauw samen voor de opvolging van veroordeelde terroristen en extremisten. De parlementaire onderzoekscommissie na de aanslagen stelde dat een betere informatie-uitwisseling tussen de verschillende betrokken diensten van cruciaal belang is om terroristische aanslagen zoals die van 2016 in de toekomst te voorkomen. Daarom hebben de justitiehuizen sinds 2016 toegang tot de Gemeenschappelijke Gegevensbank Foreign Terrorist Fighters (GGB) van OCAD. Voor elke geradicaliseerde justitiabele registreren zij dus informatie in de GGB. De gegevensbank is een instrument voor real time informatiedeling, waarbij alle betrokken diensten continu niet-geclassificeerde informatie met elkaar kunnen uitwisselen over personen in het kader van een problematiek van terrorisme, extremisme, en radicalisering.
Hoe meer info, hoe beter
“De Vlaamse justitiehuizen leveren reeds een belangrijke bijdrage aan de opvolging van veroordeelde terroristen en extremisten. Maar het werd tijd om deze informatiedeling eens onder te loep te nemen en waar mogelijk nog te verstevigen. Hoe meer informatie de justitiehuizen aan OCAD kunnen bezorgen, hoe beter OCAD namelijk een dreigingsanalyse kan maken van voor radicalisering veroordeelde personen die bij hen op de radar staan”, zegt Vlaams minister voor Justitie en Handhaving Zuhal Demir.
Meer actuele dreigingsevaluatie
Daarom zullen de justitiehuizen voortaan ook informatie aan OCAD bezorgen over het verloop van de strafrechtelijke begeleiding van deze veroordeelde terroristen en extremisten. Zo kan OCAD een betere en actuele dreigingsevaluatie maken. Bijvoorbeeld, een persoon bij wie sprake was van radicalisering met achterliggende problematieken, maar ondertussen in behandeling is en een goed verloop hierin kent, is minder bedreigend dan een persoon die na een traject uit de gevangenis vrijkomt maar die nog steeds terroristische milieus opzoekt. Met die waardevolle informatie over het traject bij de justitiehuizen kan OCAD dus veel concretere inschattingen van het dreigingsniveau maken.
Waakzaam blijven
“De justitiehuizen nemen dus ook hier hun verantwoordelijkheid, zoals ze op vele andere vlakken doen als het op gewelddadige radicalisering aankomt. Zo zijn ze ook structureel betrokken bij de Lokale Integrale Veiligheidscellen Radicalisering (LIVC R). Radicalisering is zes jaar na de aanslagen immers nog steeds – latent en manifest – aanwezig in onze samenleving. Op deze internationale dag ter herdenking van de slachtoffers van terrorisme is het dus belangrijk om aan te stippen dat we nog steeds waakzaam moeten zijn en niet op onze lauweren mogen rusten om te allen tijde toekomstige slachtoffers van terrorisme te voorkomen”, aldus Zuhal Demir.