“De dalende trend is goed, maar het betekent ook dat we moeten blijven inspanningen leveren op het vlak van sociaal toerisme. Iedereen verdient vakantie is meer dan een slagzin in onze toekomstvisie ‘Reizen naar Morgen’. We blijven ons, net zoals in het coronajaar, dubbel plooien om vakantiedrempels weg te werken voor de meest kwetsbaren”, aldus Zuhal Demir.
Uit een vergelijkende studie uit 2020 bleek al dat Vlaanderen het pakken beter doet dan het Europees gemiddelde (29 procent in 2020) en dan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest.
Uit spiraal van sociale isolatie
Ook tijdens de coronacrisis heeft de Vlaamse Regering kosten noch moeite gespaard om vakanties blijvend mogelijk te maken, niet in het minst voor de meest kwetsbaren. “Het doet me plezier om te zien dat die extra inspanningen hun vruchten afwerpen. Vakantie mag dan wel geen mirakeloplossing zijn, het is wel een instrument om uit de spiraal van sociale isolatie geraken”, aldus Demir.
Bijna 3.000 partnerorganisaties binnen het netwerk ‘Iedereen verdient vakantie’ bereikten in 2021 144.305 Vlamingen die één of meer dagen konden genieten van een deugddoende vakantie. Mede dankzij de steunmaatregelen van de Vlaamse Regering zitten we hiermee terug op het pre-corona niveau.
Vakantiearmoede het hoogst bij werklozen
Bij een aantal groepen ligt het aandeel dat zich geen week vakantie kan veroorloven hoger dan gemiddeld. De hoogste aandelen waren in 2021 te vinden bij werklozen. “Mensen die kunnen werken aan een job helpen blijft dan ook op zowat alle mogelijk vlakken cruciaal”, aldus Demir.