Het beperkt aantal zwemplekken in open lucht was tot nu toe zeer strikt gereglementeerd met bijzondere voorwaarden die ervoor zorgen dat het niet evident is om tot een extra zwemzone te komen. “Een gemiste kans om gebruik te maken van zoveel vijvers, waterlopen en meren”, aldus beide politica’s. “Als de veiligheid niet in de weg staat van zwemplezier, waarom zouden regels dat dan doen?”
Regels versoepelen
Zuhal Demir: “Om voor meer zwemmogelijkheden in open water te zorgen gaan we de regels vereenvoudigen om tot een erkende zwemzone te komen. We willen het de lokale besturen bovendien zo makkelijk mogelijk maken om zelf bijkomende locaties aan te duiden, zij kennen hun gemeente het beste. Met het besluit willen we zwemmen in open water mogelijk maken op een veelvoud van plaatsen, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen.”
Vlaamse regels strenger dan EU
Vlaanderen hanteert op dit moment regels die strenger zijn dan wat de EU voorschrijft. De voorwaarden om een zwemzone te erkennen worden nu versoepeld. Concreet gaat het om de afschaffing van verplichte blustoestellen, stortbaden, sanitair, douchecabines en bepaalde bodemcriteria.
Meer autonomie voor lokale besturen
De lokale besturen krijgen voor het eerst de mogelijkheid om zo laagdrempelig mogelijk zelf in bijkomende locaties te voorzien op hun grondgebied. Hiervoor komt er een aanpassing aan de VLAREM-wetgeving met een nieuwe categorie van zwemwater: de vrije zwemzone. Het enige wat het lokaal bestuur moeten voorzien is een test van de waterkwaliteit, een toelating van de eigenaar/beheerder en een risicobeoordeling die Zorg en Gezondheid goedkeurt.
Geen volledige deregulering
Diverse actoren riepen de voorbije maanden op om overal in Vlaanderen zwemmen op eigen risico toe te laten. Er wordt daarbij onder meer naar Nederland verwezen als voorbeeld. Feit is echter dat in Nederland ook meer accidentele verdrinkingen waren in 2020 dan in Vlaanderen. Ook per miljoen inwoners ligt het aantal verdrinkingen in Nederland hoger. Omwille van veiligheid en waterkwaliteit vindt de Vlaamse regering volledige deregulering dan ook een stap te ver, maar zet ze met deze regelgeving een stevige stap vooruit.