Volgens de huidige plannen van de federale regering, die grotendeels bevoegd is voor de Zorgcentra, komen er Zorgcentra na Seksueel Geweld bij in het Universitair Ziekenhuis van Leuven en in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen tegen december 2021. Tegen eind 2022 pas komen daar zorgcentra bij voor West-Vlaanderen (in Roeselare) en Limburg (in Genk).
Zorgcentra na Seksueel Geweld zijn motor van toename aangiften
“Nochtans is de oprichting van de Zorgcentra na Seksueel Geweld in 2017 mee de motor van een hogere aangiftegraad en betere doorstroming van zedenfeiten naar het parket. Een verdere uitbreiding naar één per provincie kan geen dag te vroeg komen”, zegt minister Demir. In 2010 kreeg het openbaar ministerie 8.150 zedenzaken binnen. Tien jaar later was dat 16 procent meer. Tussen 2018 en 2019 was er een toename met 10 procent, blijkt uit cijfers van het college van het openbaar ministerie: van 8.627 naar 9.449 zaken. De Zorgcentra na Seksueel Geweld zijn daar mee de motor van.
Ieder slachtoffer moet binnen het uur in een Zorgcentrum kunnen staan
Het schrijnend verhaal van de voorbije dagen is helaas niet alleenstaand, beseft Zuhal Demir. “Het grote dark number van seksuele geweldplegingen mag niet onderschat worden. De huidige federale regering heeft goede intenties met de uitbouw van de Zorgcentra na Seksueel Geweld, maar het moet sneller kunnen. Ik reik het federale niveau de hand om de uitrol van de Zorgcentra na Seksueel Geweld in West-Vlaanderen en Limburg te versnellen. Ieder slachtoffer moet binnen het uur ter plaatse kunnen zijn om de nodige zorg te krijgen en, als ze dat willen, een dossier op te bouwen tegen daders. Niet meer van het kastje naar de muur gestuurd worden, geen overbodige drempels meer, maar alle hulp op één locatie. Dit is wat slachtoffers verdienen. Wij staan aan hun kant”, zegt Demir.
“De lokale partners zijn gekend, de noodzaak is zelden zo duidelijk geweest én de bereidheid om samen te werken in de strijd tegen seksueel geweld is gigantisch. Ik reik dus de hand aan de federale regering en ben bereid vanuit Vlaanderen mee te helpen om de drempels die de versnelling met zich meebrengt mee te overwinnen”, zegt Demir.
Slachtofferonthaal niet alleen bij meerderjarige daders
Demir zelf heeft inmiddels via de Vlaamse justitie er al ervoor gezorgd dat slachtoffers in de Zorgcentra na Seksueel Geweld kosteloos beroep kunnen doen op juridische eerstelijnsbijstand. Die versterking maakte deel uit van haar Actieplan tegen Seksueel Geweld.
Tot slot onderneemt Demir ook actie om ervoor te zorgen dat de parketten en rechtbanken de reflex inbouwen om ook bij minderjarige daders het slachtofferonthaal van Vlaanderen te informeren en in te schakelen. Bij een aantal ernstige feiten door meerderjarigen wordt slachtofferonthaal automatisch gevat. Het gaat dan bijvoorbeeld om feiten die de dood tot gevolg hebben, bepaalde seksuele misdrijven, partnergeweld als er een onderzoeksrechter gevorderd is enzovoorts. Wanneer de dader minderjarig is, hebben parketten en rechtbanken veel minder de reflex om de Vlaamse slachtofferonthaal in te schakelen voor de ondersteuning van slachtoffers gedurende de gerechtelijke procedure. “Slachtoffers van minderjarige daders hebben toch niet minder rechten dan slachtoffers van meerderjarige daders? Want slachtoffers van alle daders verdienen bijstand. Onze diensten slachtofferonthaal staan klaar om deze slachtoffers op te vangen”, besluit Zuhal Demir.