Uit de evaluatie van de zwemwaterkwaliteit van 2020 blijkt dat onze officiële zwemzones aan de kust en in het binnenland opnieuw zeer goed scoren. De metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) zijn ondertussen al opnieuw opgestart, zodat de Vlamingen met een gerust hart kan gaan zwemmen waar dat toegelaten is. “75 van de 88 officiële zwemwateren in Vlaanderen heeft een uitstekende zwemkwaliteit en er waren ook minder tijdelijke zwemverboden nodig in 2020 wegens overschrijding van de bacteriologische normen of de aanwezigheid van blauwalgen”, laat Vlaams minister van Omgeving én Toerisme Zuhal Demir weten.
75 van 88 officiële zwemwateren scoren uitstekend
Elk jaar worden de locaties aan de kust en de vijvers in het binnenland waar zwemmen toegelaten is, vastgelegd op een officiële lijst. Op die locaties is er dan ook toezicht en wordt de zwemwaterkwaliteit getest. In 2020 waren er zo 88 officiële zwemwateren: 41 badzones aan de kust en 47 zwemwateren in het binnenland. De overgrote meerderheid scoort uitstekend: 95,1% van de zwemzones aan de kust en 76,6% van de zwemvijvers in het binnenland.
Vlaams minister van Omgeving en Toerisme Zuhal Demir: “Op termijn moeten we op veel meer locaties zwemmen in open lucht mogelijk maken, maar het is voor onze inwoners, onze toeristen én mezelf een hele geruststelling en goed nieuws dat alvast onze zwemwateren van uitstekende kwaliteit zijn. Proper water is goed en veilig zwemwater, maar zijn ook een garantie voor zuiver grondwater, een gezonde bodem en veel biodiversiteit”.
Iets minder zwemverboden
Ondanks de algemeen prima zwemwaterkwaliteit kan het toch zijn dat er tijdelijk een zwemverbod is wegens overschrijding van de bacteriologische normen of de aanwezigheid van blauwalgen (cyanobacteriën).
Vooral naar het einde van de zomer stijgt het aantal locaties waar er een overschrijding is van de kwaliteitsnormen. Dan is de temperatuur van het water ook het hoogst en is het waterpeil in de vijver vaak lager.
In 2020 waren er 3 zwemverboden wegens het overschrijden van de normen en 5 wegens de aanwezigheid van blauwalgen. Ter vergelijking, in 2019 waren er 5 zwemverboden wegen overschrijding van de normen en 11 verboden omwille van blauwalgen. In 2018 waren er 16 verboden wegens blauwalgen.
Metingen badseizoen 2021 zijn al gestart
Ook dit jaar houden de Vlaamse Milieumaatschappij en het Agentschap Zorg en Gezondheid de zwemwaterkwaliteit in het oog. Op alle kustlocaties, zwem- en recreatievijvers hebben de wateronderzoekers van de VMM al kwaliteitsstalen genomen. Tijdens de zomer blijft de VMM ook op regelmatig basis de kwaliteit controleren, zodat je niet hoeft in te zitten met de waterkwaliteit.
Is er een slecht staal? Dan treedt een hele procedure in werking:
- Onmiddellijk wordt het zwemmen ter plaatse ontraden.
- Een nieuw staal wordt binnen de drie dagen genomen.
- Is dat staal goed, dan kan je terug met een gerust hart gaan zwemmen.
- Is het tweede staal niet goed? Dan volgt er een advies om een zwemverbod in te stellen.
- Ook wanneer er een zwemverbod is, blijft de VMM meten. Zodra de waterkwaliteit terug in orde is, wordt de zwemzone dan terug vrijgegeven.
Op www.kwaliteitzwemwater.be vind je steeds de meest actuele resultaten van de waterkwaliteit.