
Na het stopzetten van de samenwerking met imams om geradicaliseerde ex-gedetineerden te begeleiden, een andere aanpak van gedetineerden binnen de gevangenismuren, het eerste actieplan tegen seksueel geweld, het uitrollen van het Limburgse lik-op-stukbeleid voor jeugdcriminelen richting Mechelen en het versterken van de lokale integrale veiligheidscellen tegen extremisme blikt Zuhal Demir terug op een gevuld eerste jaar als justitieminister, naast haar vele andere bevoegdheden. Om nog maar te zwijgen van het garanderen van voldoende enkelbanden door de federale beslissing om gevangenissen zo leeg mogelijk te houden tijdens de coronacrisis. “Toch zal 2021 hét jaar van de Vlaamse Justitie worden”, zegt Demir.
De Limburgse kreeg van haar collega’s in de Vlaamse Regering het vertrouwen om de Vlaamse justitiebevoegdheden te bundelen in een nieuw op te richten Vlaams agentschap Justitie. “En we doen dat niet zomaar”, zegt de minister. “Er is werk aan de winkel. Slachtoffers verdienen betere begeleiding en opvang, daders moeten kordater opgevolgd worden als we nieuwe slachtoffers willen voorkomen én we moeten stevig klaar staan bijkomende bevoegdheden na 2024”. We investeren meer dan 62 miljoen euro extra in Justitie.
De aanwervingsprocedures zijn intussen opgestart. Demir werft 128 extra justitiemedewerkers aan die het nieuwe Vlaamse agentschap steviger moeten maken en in totaliteit uitbreidt naar een kleine 1000 personeelsleden. Daarmee wordt het een van de grootste Vlaamse overheidsagentschappen. “Er komen 50% meer justitieassistenten voor slachtofferonthaal om slachtoffers beter en proactiever te begeleiden. Daarnaast komt er ook versterking van de ploegen die daders opvolgen én komt er voor het eerst een team risicotaxatie. Dat zijn criminologen, psychologen en maatschappelijk werkers die het risico op herval van daders gaan inschatten zodat we weten op welke manier we kunnen voorkomen dat ze nieuwe slachtoffers maken. Met dadertherapie, afkicksessies, noem maar op”, zegt ze.