Dit stukje duinen van een tiental hectare werd in 1976 aangeduid als gebied voor verblijfsrecreatie, wat er jarenlang was. In 1993 kreeg het geen bescherming in het kader van het Duinendecreet. Maar sinds 2016 is dat niet meer het geval en is de natuurwaarde en biodiversiteit in stijgende lijn. Bouwpromotoren werken blijkbaar momenteel bouwprojecten uit voor die plek. Als het van de minister Demir afhangt, worden de resterende Zeeparkduinen in De Panne niet volgebouwd.
Behoud en herstel open ruimte
Meer dan ooit is er het besef van de noodzaak voor het behoud en het herstel van de open ruimte en in het bijzonder van de kustduinen. De Zeeparkduinen liggen tussen het Noordzeestrand en de Kustbaan en vormen een natuurlijke bescherming tegen overstromingen in tijden van klimaatopwarming. Bovendien houdt het duinenmassief ook insijpelend neerslagwater vast waardoor zich een zoete grondwaterlens vormt die beschermt tegen verzilting. Bebouwing en verhardingen verminderen op alle vlakken de meerwaarde van het gebied.
Tot uiterste gaan
Demir gaf de opdracht aan haar administratie om alle mogelijkheden te bekijken om een aansnijding te voorkomen. “Ik wil tot het uiterste gaan”, klinkt het. Eerder ijverde de minister ervoor om ook in de Blue Deal een specifiek luik rond Duinencomplexen op te nemen.