Naar aanleiding van de start van de Week van de Korte Keten bezocht minister Demir korteketenboer Johan en zijn vrouw van de Tievishoeve in het Limburgse Oudsbergen. In de Tievishoeve gaat de boerderij met koeien hand in hand met een eigen boerderijmarkt en bistro met onder meer hoeve-ijs. “Van verse koeienmelk in de stal, naar heerlijk vers hoeve-ijs in de bistro enkele meters verder. Zeker tijdens de coronacrisis is het eens te meer duidelijk geworden dat mensen meer waarde hechten aan de korte keten en kwaliteitsvolle lokale producten van bij ons”, zegt Demir. De minister wil van de toekomstige Landschapsparken een hefboom maken die de lokale voedselproducenten dichter bij de Vlaming brengt.
Veel landbouwers zijn bezorgd om hun omgeving
Zuhal Demir weet dat veel landbouwers, zoals Johan van de Tievishoeve, bezorgd zijn om hun omgeving. “Zij zijn bereid te investeren om zo weinig mogelijk impact te hebben op het milieu. Onze recente stikstofinstructie geeft hen een eerlijke kans. Voor familiale bedrijven die milieubewust werken moet er ruimte zijn in Vlaanderen. Maar we gaan de mensen niks wijsmaken. Die ruimte moeten we ook opnieuw creëren. Tegelijk zegt onze regeling inderdaad dat de oneindige verdere groei van de veestapel, meestal via grote industriële megastallen niet zonder pardon nog kan in Vlaanderen. De kruik gaat te water tot ze barst, wel op dat punt zitten we nu”, zegt Demir.
Landbouw dichtbij de Vlaming
Korte keten is een manier van verkopen waarbij er rechtstreeks contact is tussen producent en consument. Op die manier kan de lokale landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Met zo’n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product maar voor de hele korte keten. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer.
“Korteketenlandbouw is landbouw dichtbij de Vlaming. Zonder voedsel, geen Vlaamse culinaire geneugten. Lokaal gekweekte asperges rechtstreeks van bij de boer, een hoevewinkel die producten verkoopt van verschillende landbouwers uit het dorp of onze supermarkten, die net zoals in Frankrijk, met trots producten van bij ons verkopen. Dat is voor mij de toekomst van onze lokale boeren en ook dé vorm van landbouw met een groot draagvlak.”
Grote rol voor korte keten in Landschapsparken
De Vlaamse Regering ziet via de Landschapsparken een grote rol weggelegd voor korteketenlandbouwers. “Met de toekomstige Landschapsparken promoten we het platteland en kunnen ervoor zorgen dat we ook in Vlaanderen onze eigen voedselproducenten dichter bij de Vlaming brengen. Boeren die in harmonie met ons landschap, onze eigenheid en ons leefmilieu een bijzondere meerwaarde hebben”, zegt Demir.
”Eerlijk voedsel dat de band tussen onze boeren en de Vlaming weer versterkt. Eerlijk voedsel dat niet zorgt voor ontbossing van het Amazonewoud. Dat kan via hoevewinkels, maar waarom ook niet via onze Vlaamse supermarkten? In Frankrijk is men trots op hun eigen "produits régionaux" en vult men er de winkelrekken mee. Elk initiatief dat Vlaanderen mee die weg doet inslaan kan op mijn steun rekenen”, besluit Demir.