Een thuisbatterij heb je op drie tot vijf jaar terugverdiend. Dat is wat energiebedrijf Essent op zijn website aanprijst. “Totaal misleidend”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir, die samen met het Vlaams Energie en Klimaat Agentschap (VEKA) eist dat de informatie offline wordt gehaald.

Voor de minister is het een déja-vu. In 2020 werd ze ook herhaaldelijk geconfronteerd met energiebedrijven die campagnes lanceerden waarin 15 jaar lang een terugdraaiende teller werd gegarandeerd. Minister Demir reageerde telkens en vroeg om objectieve, correcte informatie te verspreiden én te wijzen op risico, zoals destijds de procedure voor het Grondwettelijk Hof. Een waarschuwing die zeer terecht was, bleek dit voorjaar. De minister hekelde toen ook het gebrekkige optreden van de Economische Inspectie.

Rad voor de ogen van Vlaamse consument

Dat Essent nu exact dezelfde gezinnen wil misleiden uit winstbejag, noemt minister Demir “onvoorstelbaar”. “Alsof de situatie na het arrest van het Grondwettelijk Hof nog niet erg genoeg is. In de informatie op hun website ontbreekt elke realiteitszin en zo draaien ze een rad voor ogen van de Vlaamse consument. Dit moet stoppen. Het heeft geen zin om Vlamingen voor te liegen. De consument heeft recht op correcte informatie en ik vraag de ganse sector om zich niet te bezondigen aan misleiding.”

Demir wijst er op dat klanten die op basis van de misleidende informatie van Essent een aankoop deden bij Essent, zich kunnen wenden tot de FOD Financiën. Misleidende verkoopargumenten zijn volgens het Wetboek Economisch Recht en het Europees consumentenrecht immers grond om een aankoop te annuleren en het aankoopbedrag terug te krijgen.

Simulator voor terugverdientijd thuisbatterijen

Ondanks de Vlaamse batterijpremie blijft de investering in een thuisbatterij aanzienlijk en is ze niet voor iedereen rendabel. Het is belangrijk dat iemand die een thuisbatterij wil aanschaffen, zich goed informeert omdat de terugverdientijd erg afhankelijk is van de specifieke gezinssituatie en installatie. Daarom lanceert de minister een simulator waar mensen de terugverdientijd van een thuisbatterij in hun specifieke situatie kunnen simuleren.  De simulator staat online en wordt de komende maanden nog aangevuld met bijkomende parameters.

“Ik ben beleidsmaker, geen verkoper. Ik wil mensen, zeker nu, waarschuwen voor te aantrekkelijke aanbiedingen. Momenteel varieert de gemiddelde terugverdientijd afhankelijk van de situatie tussen de 10 à 14 jaar. Ik raad toekomstige investeerders aan zeer kritisch de offertes te bekijken, sommige installateurs durven onrealistische rendementsverwachtingen voor zonnepaneelinstallaties en batterijen naar voor te schuiven. De consument moet zich goed kunnen informeren, ik roep alle installateurs op om open, transparant en correct hun potentiële klanten in te lichten. Dankzij onze simulator garanderen we alvast een objectieve bron van informatie en hulpmiddel voor talloze zonnepaneeleigenaars”, besluit Zuhal Demir.

Onderwerpen