Wetenschappelijk onderbouwd afwegingskader

Er is voldoende drinkwater en de situatie wordt nauwgezet opgevolgd, zegt Demir. Wekelijks komen experten samen in de droogtecommissie om te bekijken welke maatregelen noodzakelijk zijn. “Een maand geleden namen we al maatregelen, zoals een verbod op het oppompen van water uit rivieren. We hebben een wetenschappelijk onderbouwd afwegingskader dat geldt voor landbouw, industrie en de huishoudens. Dat kader zegt wanneer we welke maatregelen moeten nemen.”

Structurele maatregelen

Zeer snel na haar aanstelling keurde de regering-Jambon de Blue Deal goed: een plan met structurele maatregelen om Vlaanderen opgewassen te maken tegen periodes van extreme droogte en overstromingen. “Als we spaarbekkens maken, dan is dat om water op te vangen in natte periodes om aan te wenden in heel droge periodes. Dat is voor deze regeerperiode en als het van mij afhangt, komt er volgende regeerperiode opnieuw een Blue Deal. De klimaatsverandering is er en die gaat ook niet verdwijnen. Dat betekent dat we ons gaan moeten aanpassen”, aldus Demir.

Het juiste spoor

Het waterverbruik is momenteel in het algemeen redelijk laag en we gaan op een spaarzame manier om met water. Dat neemt niet weg dat de maatregelen in de Blue Deal noodzakelijk zijn: “Als we twee jaar geleden geen Blue Deal hadden en geen 1.600 hectare natte natuur hadden aangemaakt om de regen te laten infiltreren, als we geen wachtbekkens gemaakt hadden of rivieren niet hermeanderd hadden, dan zaten we vandaag in de problemen. We zitten nu op het juiste spoor en we zullen dat spoor verder bewandelen”, besluit Demir.

Bekijk het volledige gesprek met Zuhal Demir in Terzake op VRT NU (beschikbaar tot 7 september 2022).

Onderwerpen