Uit cijfers van Statistiek Vlaanderen blijkt dat de verharding in Vlaanderen de voorbije tien jaar stelselmatig is blijven toenemen, maar dat de situatie de laatste jaren stabiliseert. Zo was in 2013 14,2 procent van de oppervlakte, omgerekend 192.570 ha, verhard. In 2020 was dat gestegen naar 15,3 procent of 207.780 hectare, een extra verharding dus van 14.830 ha.
Hoger risico op wateroverlast
Vlaanderen blijft daarmee een van de meest verharde gebieden van Europa. Door die verharding loopt Vlaanderen een groter risico op wateroverlast. De voorlopige cijfers van 2022 tonen wel aan dat er een lichte daling is.
“De kentering voor de ontharding van Vlaanderen is ingezet”, zegt Zuhal Demir. “Het is een goede zaak dat het besef groeit dat extra verharding niet altijd nodig is en ontharding vaak mogelijk is. Maar de weg is nog lang.”
Blue Deal
Onder het beleid van Zuhal Demir nam de Vlaamse Regering al initiatieven om extra verharding te vermijden en ontharding te stimuleren. "Zo kwam er een vergunningsvrijstelling voor ontharding om de drempel te verlagen, investeren we ongezien veel in ontharding via de Blue Deal, mogen lokale besturen vanaf netto geen extra harde bestemmingen realiseren via uitvoeringsplannen én hopelijk keurt het parlement ook spoedig onze bescherming van 12.000 ha woonreservegebieden goed."