De VS kende al jaren voor het 3M-schandaal in Zwijndrecht eenzelfde problematiek met een gelijkaardige 3M-fabriek in Alabama, en de daarbij horende PFOS-vervuiling. Toch bleef dat jarenlang onder de radar in Europa, tot pas in 2021 ook in Vlaanderen de alarmbellen afgingen.
Totale verrassing
“Sterke internationale samenwerking en informatie-uitwisseling kan veel ellende voorkomen. Voor veel Vlamingen kwam de PFAS-vervuiling als een totale verrassing, maar voor Amerikanen kwam die verrassing twintig jaar geleden al, waarna een hele reeks ontdekkingen kwamen. Toch bleef de problematiek jarenlang onder de radar in Europa. Dat doen we nu iets aan”, zegt de minister.
Machtige organisatie
“Met de overeenkomst kan Vlaanderen nu informatie uitwisselen met het EPA, toch een van de machtigste organisaties in de VS. De bedoeling is om de samenwerking de komende jaren te intensifiëren om te komen tot gestroomlijnde structurele samenwerkingsprocessen met Vlaamse overheidsdiensten zoals de Vlaamse Milieumaatschappij, afdeling Handhaving van departement Omgeving en de OVAM. Zo zullen we te weten komen of multinationals die in Vlaanderen actief zijn, in de VS veroordeeld zijn voor milieumisdrijven”, aldus Zuhal Demir, die voor een werkbezoek van vijf dagen in de Verenigde Staten vertoeft.