Zonnepanelen zijn de grootste bron van groene stroom in Vlaanderen. Uit cijfers blijkt dat onze zonnepanelen ongeveer 9 procent van de totale jaarvraag aan elektriciteit kunnen opwekken, genoeg om bijna de helft van de Vlaamse gezinnen van stroom te voorzien. In juli 2023 kwam er op 7 maanden tijd maar liefst 505 megawatt aan zonne-energievermogen bij. Het jaar voordien was dat 150 megawatt.
Energiemix blijft nodig
“We zien dat veel Vlamingen na de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis een paneeltje hebben bijgestoken. Zij kozen in onzekere tijden voor een extra bron van energievoorziening op hun dak. Zo’n investering drukt de kosten in hun elektriciteitsfactuur en de vraag op de markt. Al blijft hernieuwbare energie maar een kant van het verhaal: in een goede energiemix vult hernieuwbaar en nucleair elkaar aan”, zegt minister Demir.
Doelstelling 2023 nu al gehaald
De 505 megawatt is nu al meer dan de doelstelling van 450 megawatt die de Vlaamse Regering voor heel 2023 voor ogen had. Met een gekende eindejaarspurt kan tegen eind 2023 het vermogen oplopen tot meer dan 1.000 extra megawatt aan zonnepaneleninstallaties in Vlaanderen.
Aanmaning Fluvius
Het grote aantal nieuwe installaties kan helaas lokaal ook voor extra omvormer-storingen zorgen begin volgend jaar. Het is aan netbeheerder Fluvius om die problemen te voorkomen. Demir nam daarom het initiatief om Fluvius, haar voorzitter en al haar individuele bestuurders aan te manen problemen maximaal te voorkomen, klachten snel te behandelen en de nodige werken uit te voeren. De minister is van mening dat extra inspanningen noodzakelijk zijn. “Men moet koste wat kost vermijden dat burgers hun problemen onopgelost zien en ontgoocheld geraken in hernieuwbare energie”, besluit minister Demir.