Van de ruim 2.400 scholen die zich sinds 2018 bij de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) hebben aangemeld, zijn er zo’n 520 – iets meer dan één of vijf – al asbestveilig verklaard. Dat laatste getal zal de komende jaren fors toenemen, want de Vlaamse overheid voorziet een gunstig investeringsregime voor scholen die hun asbest laten verwijderen. Afhankelijk van het onderwijsnet verhoogt de compensatie voor de betrokken school tot minstens 60 à 70 procent van het geïnvesteerde bedrag.
Maar minister Zuhal Demir schakelt nu een versnelling hoger: “Ik wil dit traject versnellen en het aantal asbestveilige scholen fors verhogen. Daarom trekken we de terugbetaling voor asbestverwijdering nu op naar de volle 100 procent. Ik roep iedere school die daar nood aan heeft, op om een aanvraag in te dienen”, zegt minister Zuhal Demir: “De volledige compensatie voor asbestgerelateerde werken zal zonder onderscheid gelden voor alle onderwijsnetten.”
Voortrekkersrol
Tijdens de vorige legislatuur zette Zuhal Demir als minister van Omgeving al de eerste stappen richting asbestverwijdering: “Het eerste grote werk was om de asbestinventarissen op te maken en de vervuiling in kaart te brengen. Die fase is voor een groot deel gebeurd. Een logisch gevolg is nu dat het probleem van vervuiling aan de oppervlakte komt. Maar Vlaanderen is hier dus een voortrekker, en niet per definitie sterk vervuild. We vragen wel iedereen om dossiers voor asbestverwijdering te blijven indienen. Want iedereen heeft recht op een veilige en gezonde leeromgeving.”
Met de verhoogde – lees: volledige – terugbetaling schakelt minister Demir nu een versnelling hoger. De reden daarvoor is evident: “Ik heb er de voorbije jaren een erezaak van gemaakt om asbest uit het leven van de mensen te weren”, zegt Demir: “En dat zeker voor de meest kwetsbaren, bij onze kinderen. Daarom moeten de scholen, crèches en jeugdinstellingen prioritair worden aangepakt. Want net in die gebouwen brengen kinderen veel tijd door, en moeten we elk contact met asbest voor hen vermijden. Die gebouwen horen voor hen een veilige en gezonde omgeving te zijn.”
Interne verschuivingen
Die lijn van de voorbije jaren trekt minister Demir door nu ze zelf bevoegd is voor Onderwijs. De OVAM voorziet sowieso een tussenkomst van 50 procent voor elke asbestverwijdering. “Via het departement Onderwijs was die terugbetaling al verhoogd tot minstens 60 à 70 procent. Dat steunpercentage trekken we nu op naar de volle 100 procent. De volledige compensatie voor asbestverwijdering zal van toepassing zijn voor alle onderwijsnetten.”
Ook aan het budgettaire plaatje is al gedacht: “Voor de financiering van de opruimingskosten maak ik extra middelen vrij”, aldus Demir: “De volledige terugbetaling voor asbestverwijdering zal gemiddeld 5,4 miljoen euro per jaar kosten deze legislatuur. Dat gaan we realiseren via interne verschuivingen binnen de bestaande budgetten.”