“Elke mama of papa zal het kunnen beamen. Een kleine pagadder op de wereld zetten betekent ook héél veel luiers verversen. Tijdens de luierperiode van je kindje, dus van de geboorte tot hij of zij zindelijk is, moeten gemiddeld ongeveer vierduizend luiers ververst worden. Maar, momenteel belanden zo goed als alle luiers nog altijd gewoon bij het restafval en worden ze verbrand. 65.000 ton per jaar, zonder dat de kinderdagverblijven en woonzorgcentra meegeteld worden. Onvoorstelbaar veel dus”, zegt Demir.
Europees koploper recyclage
Nochtans is Vlaanderen Europees koploper op het vlak van selectieve inzameling en recyclage. 69 procent van het huishoudelijk afval wordt selectief ingezameld en 66 procent wordt uiteindelijk ook effectief gerecycleerd, gecomposteerd of hergebruikt. “Als we erin kunnen slagen om een recyclageproject uit te rollen waarmee we luiers een tweede leven geven, kunnen we de afvalberg nog kleiner maken. Een uitdaging die ik absoluut wil aangaan”, aldus de minister.
Luiers een tweede leven geven
Demir trekt 30 miljoen euro extra uit om te investeren in innovatieve recyclage-initiatieven waarmee Vlaanderen toonaangevend kan zijn in de wereld. Luierrecyclage wordt daarbij een van de prioriteiten, in samenwerking met toonaangevende onderzoeksinstellingen en bedrijven. OVAM gaat samen met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito) de mogelijkheden onderzoeken om luiers een tweede leven te geven. Vergelijkbare experimenten lopen al in het Nederlandse Elsinga. Daarnaast gaat Demir ook zoeken naar alternatieven voor het storten van asbestafval in de grond en wil ze de recyclage van kunststoffen en textiel verbeteren.
“Naast onze ambities voor de circulaire economie kunnen deze extra middelen het noodzakelijke duwtje in de rug betekenen dat bedrijven nodig hebben om met een nieuwe techniek effectief aan de slag te gaan en op te schalen. Deze investeringen zullen immers gebeuren in veelbelovende technieken en bovenop bestaande initiatieven”.
Minder restafval, minder uitstoot
Begin dit jaar kwam Demir al met een kunststoffenplan waarmee ze Vlaanderens voortrekkersrol in Europa inzake circulaire economie kracht bijzette. De ambitie is om de hoeveelheid restafval met nog minstens 25 procent te verminderen tegen 2030. “Minder restafval betekent bovendien minder CO2-uitstoot. Om dit effectief te verwezenlijken, moeten we twee dingen doen. Recycleerbare stromen maximaal uit ons afval houden en tegelijk zorgen dat er steeds meer afvalstromen zijn die gerecycleerd kunnen worden. Hierin speelt innovatie een belangrijke rol en daarom worden nu deze extra middelen voorzien”, besluit Demir.