“Energie is een basisvoorziening en daar kan je niet omzichtig genoeg mee omspringen. Samen met de Nederlandse collega’s willen we het gesprek aangaan over de lange termijn, waarbij een Vlaams-Nederlandse samenwerking of co-investering bij de bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland voor mij tot de opties behoort. We moeten noodgedwongen op meerdere paarden wedden om onze energievoorraad te versterken voor de toekomst en onze fossiele energieafhankelijkheid af te bouwen”, klinkt het.
Energievoorziening onder druk
België heeft ondanks verschillende aankondigingen nog steeds geen duidelijkheid over de nucleaire capaciteit na 2025. Onderhandelingen tussen premier De Croo en federaal collega Van der Straeten enerzijds, en exploitant Engie anderzijds, lopen nog steeds. De energiebevoorrading staat intussen steeds meer onder druk in ons land, blijkt ook uit de communicatie van afgelopen week. De verlenging van de twee jongste kerncentrales zou ook maar voor slechts tien jaar zijn.
Nederland gaat twee nieuwe kerncentrales bouwen
“In Nederland maakt men de omgekeerde beweging tegenover België. De Nederlandse regering besliste gisteren over de bouw van twee nieuwe kerncentrales en start nu een onderzoek naar de financiering en modaliteiten ervan. Dat biedt ook voor Vlaanderen opportuniteiten”, klinkt het bij Demir. Hoewel iedereen ervan uitgaat dat de Vlaamse bevoegdheden zich niet inlaten met nucleaire energieproductie, staat echter niets Vlaanderen in de weg om binnen haar bevoegdheden samen te werken met de Nederlandse regering. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap investeerde de voorbije jaren meer dan 1,5 miljard euro in hernieuwbare energie, warmtenetten en renovaties. Ook een co-investering in kernenergie via Nederland behoort tot de mogelijkheden.
Vlaamse knowhow
De minister verwijst ook naar de kennis en knowhow in Vlaanderen als het gaat over kernenergie. Met het SCK (Studie Centrum Kernenergie) in Mol en de kerncentrale van Doel was Vlaanderen lange tijd een koploper in Europa. Die kennis dreigt door het federale beleid verloren te gaan, maar Demir wil ook die kennis en die van onze industriële sectoren ten volle valoriseren indien het tot een effectieve samenwerking met Nederland komt.